dissabte, 22 de setembre del 2007

25 anys de somriures virtuals

(notícia extreta de jove.cat)

Alegria, tristesa, preocupació, ironia, sorpresa... Els sentiments a Internet s'expressen a través de les emoticones o 'smileys', unes icones que van néixer ara fa 25 anys. Va ser un professor universitari nord-americà qui va trobar per primer cop la manera d'indicar, a través d'una combinació de caràcters, el to irònic dels comentaris a través de la xarxa.


Emoticones

El 19 de setembre de 1982, Scott Fahlman, un professor d'informàtica d'una universitat nord-americana, va escriure, sense saber-ho, una pàgina en la història de les noves tecnologies. En un missatge en la incipient xarxa d'internet (usada en aquells moments només per uns quants iniciats), Fahlman va fer servir un símbol que marcava el caràcter irònic d'un paràgraf. En lloc d'emprar una frase o explicació que alertés d'aquesta ironia, el professor va utilitzar tres caràcters per a obtenir la seqüència :-), que recordava una cara amb un somriure si es girava noranta graus a la dreta. Era el fonament d'allò que actualment es coneix amb el terme emoticona. Paral·lelament, per marcar el caràcter seriós de la resta del missatge, va fer servir un altre símbol: :-(,que recordava precisament el contrari, un rostre seriós. L'anècdota es va fer famosa i aquest professor va publicar, a la seva web, el relat de l'origen de les emoticones.

A partir d'aquell moment, van començar a aparèixer desenes de combinacions de signes que representaven altres estats d'ànim i es va començar a estendre l'ús a través dels missatges electrònics. Actualment, a la xarxa se'n poden trobar centenars.

Les noves incorporacions gràfiques

L'evolució del grafisme va convertir aquells símbols intuïtius i senzills en elements gràfics complexos, amb petites imatges que representaven estats d'ànim, sensacions i fins i tot sons. De fet, un dels principals atractius de molts gestors de correu electrònic i, sobretot, els serveis de missatgeria instantània i els xats, és elcatàleg de les emoticones. Ara bé, lluny de caure en l'ostracisme, mercès a l'auge de la telefonia mòbil, les senzilles emoticones primigènies encara són plenament vigents. I hi ha autèntics repertoris de símbols que ja no només expressen sentiments ans substitueixen termes o persones. El terme emoticona és un neologisme que prové de la fusió dels mots emoció i icona en anglès. En català, el mot està acceptat pel Termcat, el Centre de Terminologia de Catalunya, i en anglès també es coneix com a 'smiley'.

Més informació