dilluns, 21 d’abril del 2008

Propostes joves per Sant Jordi

(Extret de JOVE.CAT - Dilluns, 21 d'abril de 2008)
Històries de joves

Joventut i talent fan una mescla interessant. El 23 d'abril és una bona ocasió per a acostar-te a les obres dels escriptors més joves, alguns dels quals no arriben als 30, per descobrir la seva art literària i amb quina intensitat aterren al món editorial.

Els que han destacat abans dels trenta

  • Najat El Hachmi (Nador,1979) és una de les escriptores que aquests darrers dies ha sonat més. El motiu: la seva primera novel·la, 'L'últim patriarca' (Planeta), s'ha endut el Premi Ramon Llull d'enguany. La jove filòloga narra la història d'un immigrant marroquí, confrontat amb el canvi cultural de la seva filla, tot inspirant-se en els fets viscuts per gent del seu entorn.
  • Melcior Comes (Sa Pobla, Mallorca, 1980) ha estat guardonat amb el Premi Josep Pla amb 'La batalla de Walter Stamm' (Destino ), ambientada durant la Segona Guerra Mundial. L'obra, que tracta de la capacitat de l'home per sobreviure i suportar el mal amb dignitat, vol recrear l'horror del nazisme a través de la història d'un jove estudiant de lletres nascut a Berlín.
  • El barceloní Edgar Cantero (1981) és un altre nom que despunta. 'Dormir amb Winona Ryder' (Proa) és el primer llibre d'aquest guionista i dibuixant i ha rebut el Premi Crexells de l'Ateneu barcelonès i el Premi Ciutat de Badalona 2007. Explica la història d'un personatge que ho deixa tot per anar a buscar la seva musa. el resultat d'aquest llibre hi té molt a veure el bloc dedicat als somnis que Cantero escriu des del 2004, 'Sleeping with Winona Ryder'.
  • Amb la novel·la 'Austràlia' (Columna), l'escriptor Roc Casagran (Sabadell, 1980) també eixampla la seva incipient trajectòria al món de les lletres. L'obra que va guanyar el Premi Pin i Soler de Novel·la de Tarragona no és pas una guia de viatges, ni una crònica, sinó una història intensa i original que retrata els conflictes que viuen quatre joves d'entre vint i trenta anys.
  • Martí Sales (Barcelona, 1979) també evoca el món de les joves generacions amb l'obra 'Dies feliços a la presó' (Empúries ), que integra 64 textos sobre un terrorífic centre penitenciari. La seva és també la història d'un escriptor que creix en la foscor.
  • Un altre escriptor català que comença és Borja Bagunyà (Barcelona, 1982), que ha destacat amb 'Defensa pròpia' (Proa), l'obra guanyadora del Premi Mercè Rodoreda 2006. Aquesta novel·la ens introdueix amb petits contes a la vida interior d'un ventall de personatges ambivalents, que malden per explicar-se a si mateixos i treure's la màscara.

Autors que han passat la frontera dels trenta però encara no arriben als trenta-cinc

  • Pau Planas (Girona, 1974) ha obtingut el Premi Just M.Casero amb la seva 'òpera prima' 'La nau' (Amsterdam ), la història d'una peculiar travessia explicada a través del dietari d'un tripulant d'un gran vaixell.
  • La tercera novel·la de Gerard Guix (Vic, 1975), converteix el lector en còmplice d'una tragèdia que comença quan quatre caçadors disparen i maten, aparentment de manera accidental, un noi. El mateix autor ha definit 'Dia de caça' (Columna ) com un "thriller rural".
  • 'Camisa de foc' (Empúries) és la primera novel·la publicada d'Anna Carreras (Barcelona, 1977), i narra la història d'una jove d'uns trenta anys, ingressada en un psiquiàtric, malalta d'amor i de desig, que ha assassinat i trossejat diversos homes amb patologies diferents. Escrita amb una prosa poètica, el llibre ha estat acollit amb grans elogis per la crítica literària.
  • Joan Miquel Oliver, lletrista i compositor d'Antònia Font (Sóller, 1974) debuta en la novel·la amb 'El misteri de l'amor' (Empúries ), un llibre amb una història plena de sexe que combina elements fantasiosos i exòtics amb d'altres propis de la quotidianitat. L'ús deliberadament lliure de majúscules i de la puntuació, així com els castellanismes del text, pot desagradar els lectors més puristes.
  • El títol de la novel·la de Llucia Ramis (Palma, 1977) no pot ser més explícit: 'Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys' (Columna ) és una novel·la urbana sobre la vida i les relacions de la protagonista, abocada a adoptar el 'postcinisme' com a filosofia existencial en una ciutat sotmesa als bram de les obres que no s'acaben mai.
  • 'Imagina un carrer' (Empúries ) és la història d'un carrer i l'impacte que té entre els veïns la instal·lació d'un cine futurista que mostra tot allò que l'espectador s'imagina. Amb aquest argument, el sociòleg Guillem Sala Lorda (Barcelona, 1974) reflexiona sobre la incomunicació i la imaginació. La novel·la va rebre el Premi Documenta 2006.

Més informació